Jouw elektrische auto inzetten als zelfrijdende taxi: Game-Over Uber?


Tesla gaat de concurrentie aan met Uber: eind 2020 moeten er een miljoen robottaxi’s rondrijden. Bezitters van een Tesla kunnen via de app van de fabrikant hun eigen auto inzetten als zelfrijdende taxi en zo een centje bijverdienen. Zo wil het bedrijf van Elon Musk een netwerk van autonome auto’s die tot ieders beschikking staan opbouwen.

Hoe worden de Tesla's van vandaag autonoom? 

Een nieuwe, door het bedrijf gemaakte chip moet de robottaxi's mogelijk maken. Tesla zegt dat de volledig zelfrijdende auto's in het tweede kwartaal van 2020 mogelijk zijn door een combinatie van eigen software en hardware.

De door Tesla gemaakte ‘Full Self-Driving Computer’ is volgens het bedrijf ruim 7 keer krachtiger dan het systeem van Nvidia dat nu gebruikt wordt. Een Tesla gaat er 2.100 beelden per seconde mee verwerken. Die zijn afkomstig van de acht voortdurend opererende camera’s die de autonome voertuigen aan boord hebben. De nieuwe chips zitten in alle Model S, 3 en X-voertuigen die sinds 12 april zijn gemaakt. 

De uitrol van de autonome Tesla's zal niet simultaan, maar regionaal gebeuren. Tesla-eigenaars kunnen zelf deel uitmaken van het netwerk, door middel van de app. In regio's waar geen of weinig Tesla's zijn zal Tesla zelf zorgen voor voertuigen, zodat ook die regio's kunnen profiteren van de robottaxi's.

Deeleconomie

Alle eigenaars van een Tesla zouden hun auto - tegen betaling - kunnen verhuren. Eigenaars van een Tesla kunnen hun auto via een app registreren en gebruikers kunnen via diezelfde app een Tesla in de buurt zoeken. 

Robottaxi gebruikers kunnen een taxi oproepen via de app. Daar kun je dan zien welke robot taxi's op een parkeerplaats in de buurt staan, en die kun je oproepen.




Tesla gaat de concurrentie aan met Uber 

Tesla's oplossing voor zelfrijdende auto's is interessant voor iedereen, omdat de eigenaar van de auto vergoed wordt om zijn of haar Tesla in te zetten voor personenvervoer. Volgens Elon Musk kunnen eigenaars van een Tesla ongeveer 30.000 dollar per jaar gaan verdienen als ze hun wagen inzetten als robottaxi. Daarnaast is dit een goedkopere oplossing, omdat er geen sprake meer is van een chauffeur, en dus ook niet van de extra kosten die erbij komen. Tesla zou hiermee het hoogste niveau van autonomie bereiken.

Met 12 cent per kilometer zijn de Tesla robottaxi's goedkoper dan Uber, waar je €1,50 betaalt per kilometer.



De voordelen van deze aanpak zijn duidelijk: de kosten van een chauffeur vallen weg en de auto verdient bij wijze van spreken zichzelf terug. Daarbovenop zal het verkeer vlotter en veiliger verlopen. Als je weet dat 9 op 10 verkeersongevallen te wijten is aan een menselijke fout, is het niet meer dan logisch dat het aantal verkeersongevallen en -doden drastisch zal dalen. Volgens VIAS kunnen zelfrijdende voertuigen ervoor zorgen dat het aantal verkeersongevallen daalt met 85%. Ook het welzijn van de passagiers zal stijgen, omdat je je tijd beter kunt spenderen.

Wat is een autonoom voertuig? 

Een autonome of zelfrijdende auto is een gewone auto met drie speciale elementen:
  • Slimme sensoren
  • Systemen die rijondersteuning bieden
  • Een stabiele internetverbinding
Om een auto autonoom te maken, moet deze beschikken over geavanceerde technologie. Denk bijvoorbeeld aan radarsensoren in de voor- en achterbumper. Deze sensoren helpen de auto omleidingen, verkeersvertragingen, botsingen tussen voertuigen, zwakke weggebruikers en andere obstakels te detecteren.

Een zelfrijdende auto communiceert constant met andere zelfrijdende auto's, herkent de lijnen op de wegen, ongevallen, vertragingen, zwakke weggebruikers en andere obstakels met sensoren. Die radarsensoren zitten in de voor-en achterbumper van de auto. 

Toekomstmuziek 

Om ervoor te zorgen dat de zelfrijdende auto's constante met elkaar in verbinding kunnen staan, en dus met elkaar kunnen communiceren, is een stabiele internetverbinding noodzakelijk. En dat is wat 5G wereldwijd kan bieden. Met de komst van 5G zou de productie en het gebruik van robottaxi's en 'gewone' zelfrijdende auto's in een stroomversnelling komen. Maar daarvoor is een globale overeenkomst nodig, wat ervoor moet zorgen dat die stabiele 5G-verbinding overal ter wereld aanwezig is. Daarnaast moeten de verzekeringsmaatschappijen hun autoverzekeringen aanpassen en moeten alle overheden onderling een akkoord sluiten. En aangezien België pas in 2020 een 5G netwerk zal hebben, zullen de robot taxi's volgend jaar nog niet bij ons beschikbaar zijn.

Wat zijn de voordelen voor ondernemers? 

Met zo'n zelfrijdende auto of robottaxi spaar je heel wat tijd en geld uit. Omdat je zelf niet meer moet rijden kan je onderweg naar een klant of naar een afspraak rustig verder werken of een meeting voorbereiden. Had je al aan chauffeur? Dan vallen die kosten ook weg. Daarnaast betaal je geen parkeerkosten meer, wanneer jij je bestemming hebt bereikt, rijdt de taxi door naar de volgende klant. Jij moet daarnaast ook niet meer investeren in bedrijfswagens, je kunt zo'n deelauto inzetten die jouw werknemers en vertegenwoordigers brengt en haalt wanneer nodig. Je kunt er ook voor kiezen om één robottaxi voor jouw bedrijf in te zetten en die te laten delen door jouw werknemers.



Blijf UP-TO-DATE via: 
 

Hoe kunnen wij u helpen?