Dan toch geen 5G in België: een gemiste kans


We wachten al een tijd op 5G, het netwerk dat alles zal veranderen. Vorige week werd duidelijk dat het 5G-netwerk in 2019 niet naar België zal komen. Een gemiste kans. Waarom? Omdat het 5G-netwerk het internet zoals we dat vandaag kennen, eindelijk volwassen zal maken. 5G mobiel internet is 100X sneller dan de standaard huis & tuin wifi-verbinding. Het zou ervoor zorgen dat onder andere zelfrijdende auto's sneller getest, verkocht en gebruikt kunnen worden. Zo zou je op 3.6 seconden twee langspeelfilms kunnen downloaden op je smartphone. Ter vergelijking: met 4G duurt dat 6 minuten. Het zet de deur open voor virtual en augmented reality toepassingen zoals VR-webshops en het online VR-landschap waar Microsoft en Facebook al een tijdje aan sleutelen. Een nieuwe manier van communiceren en ondernemen komt er aan! Maar België zal een jaartje later volgen op de rest..

Zelfrijdende auto's 

Snel mobiel internet is essentieel om een auto "echt" zelfrijdend te maken. Dat kan met 5G. Dankzij dit supersnelle netwerk kunnen zelfrijdende auto's met elkaar en met de verkeerslichten communiceren; de auto's zijn ook allemaal verbonden met een netwerk, altijd en overal. Hoe sneller de verbinding, hoe gemakkelijker en sneller we zelfrijdende auto's kunnen gebruiken.

Bezorgdrones

Drones of kleine zelfrijdende auto's - op het voetpad - die pakjes komen leveren, dat leek tot voor kort ondenkbaar. Vandaag staan we al een grote stap verder met de praktische en organisatorische uitbouw van deze bezorgdiensten. Het is niet alleen sneller en gemakkelijker, ze zijn ook milieuvriendelijk én ze kunnen ons fileprobleem - op termijn - oplossen.

Google Project Wing

Project Wing wil de pakjesbezorgers vervangen. De bestelde pakketjes worden met een drone verzonden, die het pakje veilig bij het bezorgadres levert. Minder files, uitstoot, en snellere levering! Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Amazon Scout

Amazon experimenteert al jaren met manieren om zijn levering goedkoper, sneller en efficiënter te maken. Veel van die inspanningen richten zich op het laatste onderdeel van het bezorgproces: het leveren van de goederen aan huis. In 2013 onthulde Jeff Bezos, CEO van Amazon.com, plannen voor Amazon Prime Air: een bezorgservice waarbij onbemande luchtvoertuigen binnen dertig minuten individuele pakketten naar klanten vliegen. De voorwaarde is dat de bestelling minder dan 5 kilo weegt, het product klein genoeg is om in de laadruimte van het voertuig te passen en dat de afstand naar het Amazon-distributiecentrum niet verder is dan 16 kilometer.

Bekijk hier de introductievideo van Amazon Scout.

Internet of Things

Het aantal verbonden apparaten in de productiesector zal tussen nu en 2020 verdubbelen. Onze auto’s worden ook in toenemende mate uitgerust met IoT-systemen die bijvoorbeeld het olieniveau, brandstofverbruik en de bandenspanning in de gaten houden. We kunnen er van uit gaan dat alle apparaten binnenkort met het internet verbonden zijn. En wij kunnen die apparaten dan weer met elkaar verbinden en bedienen met onze smartphone en met slimme speakers zoals Google Home of Amazon Echo. 5G kan het proces versnellen. Internet of Things betekent dat alles met elkaar is verbonden, daarom is het belangrijk dat het netwerk snel werkt en dat er veel apparaten op éénzelfde netwerk aangesloten kunnen worden.

Smart cities

In een smart city komen openbaar vervoer, watervoorziening en huisvuilophaling op een gedigitaliseerd systeem te zitten. In theorie zou dat het leven van zowel bewoners als bezoekers van een stad gemakkelijker moeten maken. Op kleinere schaal ontstaan er binnen datzelfde principe smart buildings, waarin mensen in smart homes leven. Meer en meer mensen gebruiken slimme lampen en slimme thermostaten en kunnen ze via Google Home en Amazon Echo gemakkelijker bedienen en met elkaar verbinden. In de toekomst zal alles met elkaar verbonden kunnen worden, en met de komst van het 5G-netwerk zullen deze systemen nog beter kunnen functioneren.

VR en AR

De toekomst van virtual en augmented reality is afhankelijk van de toegankelijkheid en betrouwbaarheid van het 5G netwerk.

Virtual reality is een virtuele realiteit, waarbij je met een bril in een andere wereld stapt, en dat in 360°. Een stabiele 5G verbinding is noodzakelijk wanneer bijvoorbeeld dokters vanop afstand robotarmen bedienen die een patiënt opereert. De dokter in kwestie ziet de omgeving via virtual reality en kan de robotarmen vanop afstand laten bewegen. Zonder 5G is dit niet mogelijk, omdat het 4G netwerk niet stabiel genoeg is. Als dokters dit nu zouden doen is de kans te groot dat het netwerk in het midden van de operatie wegvalt, wat ondenkbare gevolgen kan hebben voor de patiënt. Maar ook tijdens een game of een virtuele rondleiding in een huis is het belangrijk dat het netwerk niet wegvalt.

Bij augmented reality wordt er via een smartphone een virtuele laag over de echte wereld geplaatst. Pokémon Go en de IKEA Place app zijn bekende voorbeelden, maar augmented reality kan ook in een museum voor een extra dementie zorgen. Zo kunnen de kunstwerken tot leven komen, of kan er bijvoorbeeld in het Colosseum een gladiatorengevecht afspelen. Maar ook daarvoor is een stabiele netwerkverbinding noodzakelijk. En natuurlijk moeten ook hier veel apparaten op één netwerk verbonden worden zonder het netwerk te overbelasten.

Men zegt dat we in een kennismaatschappij leven. Om dat te zijn moeten we nog meer innoveren ten opzichte van onze buurlanden. 5G geeft ons de kans om een voorsprong op te bouwen. Deze kans laten liggen doet me denken aan de tijd dat we Nederland het voortouw hebben laten nemen met webshops en e-commerce. Het gevolg kennen we vandaag allemaal: er zijn geen noemenswaardige Belgische spelers die echt concurreren met het buitenland. Deze kans laten schieten is een misser van formaat. Tijd om wakker te worden! Of we kunnen de volgende achterstand niet meer goedmaken.

Hoe kunnen wij u helpen?