5G rolt uit in Amerika, dit is wat je kan verwachten

5G, verbinding, frequentie, evolutie, internet, data

In Amerika zijn de grote providers zoals Verizon al bezig met het uitrollen van de 5G verbinding. Het eerste 5G-netwerk in België zou volgens Orange volgend jaar gelanceerd kunnen worden, wat meteen de volgende fase in de digitale revolutie zou kunnen inluiden.

5G zal overal aanwezig zijn

Maar evolutie gaat bijna altijd gepaard met vernieuwing. Omdat 5G gebruik maakt van een andere frequentie moeten de uitzendpunten ook aangepast worden. Het huidige netwerk maakt gebruik van een 2.4Ghz connectie. Het voordeel van deze frequentie is dat het minder snel geblokkeerd kan worden door bv. huizen, beplanting en andere obstakels. 

Het 5Ghz signaal is sterker en betrouwbaarder, maar het bereik zal drastisch verminderen. Daarom zullen er overal in de steden "acces points" geïnstalleerd moeten worden om hetzelfde bereik van 4G te evenaren. Één grote antenne die boven de stad uitsteekt zal niet meer voldoende zijn om de volledig stad van internet te voorzien. De nieuwe uitzendmasten of acces points zijn ook veel kleiner en compacter. Ze kunnen bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal of bovenop een bushalte geplaatst worden.

De meesten onder ons kunnen meestal gebruik maken van het huidige mobiele 4G-netwerk wanneer we ons huis of kantoor verlaten. Hiermee kunnen we nu al Netflix en Youtube kijken bijna zonder hapering en in de beste kwaliteit. We kunnen zelfs nu al live uitzenden via YouTube en Periscope, welliswaar niet altijd zonder hapering.

Waarom dan nog sneller met 5G? 

5G zal 100x sneller data kunnen verzenden en ontvangen dan het huidige 4G-netwerk. Dus een huidige langspeelfilm zal binnen een paar seconden gedownload kunnen worden, maar hierdoor zal de nieuwe standaard voor langspeelfilms ook meteen 4K of zelfs 8K kunnen worden waardoor de films weer 4x groter in Gigabytes zullen worden. Momenteel bedraagt de snelheid van het 5G netwerk 1.5 Gigabit per seconde (ongeveer 1500MB). Maar dit is tot nu toe enkel mogelijk wanneer je je in een straal van drie meter rond een acces point bevindt.

Omdat er zodanig veel acces points gaan verschijnen zal de "latency" of vertraging op het netwerk ook verminderen. Zo mikken de providers op een response time van 1ms.

Virtueel aanschuiven aan tafel

Live uitzenden vanuit eender welke plek zal dan ook een standaardmogelijkheid worden (zonder haperingen) maar 5G opent ook de voluit de deuren voor VR (Virtual Reality) films & streaming. Zo zal het ook perfect mogelijk worden met VR-bril om 'live' te vergaderen in 3D waarbij iedereen een virtueel plaatsje krijgt aan de vergadertafel. Je hebt het vast wel al eens gezien in één van de vele science fiction films.

Online shoppen in New York

Winkels kunnen dan zelfs via 360°-camera's in hun winkel 'live' uitzenden wat er nog in de rekken ligt en u eventueel online laten kopen waarna het ook echt uit de rekken verdwijnt, en dat kan een winkel in Antwerpen zijn, maar evengoed op Times Square.

't Is enkel nog wachten op 5G.


Hoe kunnen wij u helpen?