Bescherm je data met Google ChromeVorige week was het Safer Internet Day. Bij Google maakten ze er Safer Internet Week van; een week waarin online veiligheid centraal stond. Tijdens die week lanceerde Google een nieuwe Chrome extensie. Chrome extensies zijn kleine programma's die je binnen je browser kan gebruiken. Zo bestaan er extensies om een takenlijst bij te houden of een screenshot te nemen van de volledige browser. Dankzij Password Checkup kan je nakijken of je accounts ooit gelekt zijn en of ze nog veilig genoeg zijn.

Hoe werkt het? 

Om toegang te krijgen tot de extensie moet je hem eerst downloaden in de Chrome Webstore. Daarna kan je deze toevoegen aan de browser. Nadat je de extensie hebt toegevoegd, kan je een login met een wachtwoord ingeven. Het programma zal je waarschuwen als de gegevens die je hebt ingevuld gevaarlijk zijn of niet.

Om te controleren of je gegevens gelekt zijn, doet Google beroep op een database van ongeveer vier miljard gegevens. Deze informatie haalde de internetgigant uit de verschillende datalekken van de laatste jaren dankzij hun Google engineers. Google verzamelt zelf geen gegevens, jouw inloggegevens worden gecodeerd zodat niemand deze kan raadplegen.

Wat kan jij doen? 

Als de extensie aangeeft dat je accountgegevens ooit gelekt zijn, zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen. De eerste en belangrijkste stap is om je wachtwoord onmiddellijk te veranderen. Je kiest best een sterk wachtwoord met meerdere letters, cijfers en speciale tekens. 

Daarnaast gebruik je best een ander wachtwoord voor elk account. Indien je moeite hebt met het onthouden van alle wachtwoorden dan bestaan er verschillende tools die je wachtwoorden automatisch opslaan. Bovendien kunnen enkele van deze tools zelf wachtwoorden genereren. Het enige wachtwoord dat je dan moet onthouden is het wachtwoord om toegang te krijgen tot de tool. Wij raden je wel aan om het "algemeen" wachtwoord, waarmee je toegang krijgt tot al je wachtwoorden, regelmatig te wijzigen.

Een andere handige tool om je wachtwoorden veilig te bewaren is Google Keep. Dit is een minder bekende Google dienst, waarin je notities, gegevens en wachtwoorden in kwijt kan. Dankzij de Google tweeweg verificatie zijn je wachtwoorden veilig, omdat jij, telkens wanneer je inlogt, een sms krijgt met een beveiligingscode. Het inloggen gebeurt dan via je Google account, dat gelinkt is aan Google Keep en de andere Google diensten.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de digitale wereld? Volg UP-TO-DATE Today of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Hoe kunnen wij u helpen?