YouTube lanceert YouTube Kids | Een veilige online ervaring voor kinderen


Vandaag, op Safer Internet Day, lanceert YouTube Youtube Kids in België en Nederland. YouTube Kids bestaat al enkele jaren in de Verenigde Staten, maar is vanaf vandaag pas bij ons beschikbaar. Het is ook niet toevallig dat YouTube het kindvriendelijke platform lanceert op Safer Internet Day, een dag waarop online veiligheid centraal staat. Met YouTube Kids kunnen kinderen ongestoord video's bekijken die voor hun bestemd zijn, zonder geconfronteerd te worden met ongepaste video's.

Het heeft enkele jaren geduurd, maar nu staat YouTube Kids écht op punt, zeggen ze bij Google Nederland in Amsterdam. "We hebben nadrukkelijk niet de Amerikaanse app gekopieerd, maar namen de tijd om YouTube Kids voor Nederland en België geschikt te maken," vertelt Gregory Dray, verantwoordelijk voor YouTube Kids in Europa. Dat deden ze onder andere omdat er bij YouTube Kids in Amerika regelmatig foute video's door de filters glipten. Bij gewelddadige parodieën van kinderprogramma’s gingen de algoritmes flink de mist in. Vanaf dat moment kwam Google met de functie waarbij ouders zelf alle video's kunnen goedkeuren. 

Een veilige online ervaring voor kinderen

YouTube gebruikt een mix van filters, feedback van gebruikers en menselijke recensenten om de video's in YouTube Kids gezinsvriendelijk te houden. Jammer genoeg is geen enkel systeem perfect, ongepaste video's kunnen altijd opduiken. Daarom werkt YouTube constant aan het een betere veiligheid en bieden ze meer functies om ouders te helpen de juiste ervaring voor hun gezin te creëren. Hier vind je een overzicht van alle aanwezige besturingsfuncties

We willen ouders de controle geven over het kijkgedrag van hun kinderen - Gregory Gray

Ouders kunnen de zoekfunctie uitzetten en handmatig video’s of kinderkanalen selecteren, die hun kind mag zien. Voor elk kind valt bovendien een apart profiel aan te maken. Programma's die een ouder kind mag zien, zijn zo niet toegankelijk voor diens jongere zus of broer. Verder valt de kijkgeschiedenis te raadplegen.


Geen reclame met YouTube Premium

YouTube Kids is, zoals de meeste Google-diensten, gratis. De kijker krijgt wel reclame te zien tussen video's, maar Google is strenger voor de reclames op YouTube Kids. Zo zijn er geen geautomatiseerde pre-rolls, dat zijn korte commercials van 10 tot 20 seconden die standaard voor aangeklikte video's afspelen. Daarnaast kunnen bedrijven reclames niet gericht targeten op een zeer specifieke doelgroep, zoals vijfjarige meisjes of jongens tussen de acht tot tien jaar oud. 

Mochten ouders hun kinderen helemaal geen reclame willen voorschotelen, dan kunnen ze een abonnement op YouTube Premium (€11,99 per maand) overwegen. YouTube Kids is daar onderdeel van. Komende maand zal YouTube Kids - volgens Google - helemaal geen reclame tonen. 

Download hier YouTube Kids voor Android. 
Download hier YouTube Kids voor iOS. 

Hoe kunnen wij u helpen?