Facebook, Google en Tesla willen internet voor iedereen


Facebook is deze week opnieuw begonnen met het testen van hun internetdrones. In het verleden  probeerden ze dit ook al uit onder de naam "Project Aquila". Het doel van dit project is om de hele wereld van internet te voorzien. Dit doet Facebook aan de hand van een soort drone met vleugels. Voor de productie van de drones zou de internetgigant samenwerken met Airbus, producent van vliegtuigen wereldwijd.

Facebook doet het opnieuw 

In 2016 lanceerde Facebook "Project Aquila". Een ambitieus project om verschillende delen van de wereld van internet te voorzien. Daarnaast zal de onbemande drone volledig werken op zonne-energie. Op 28 juni - tijdens een testvlucht - vloog Aquila 96 minuten in Arizona. Na deze veilige vlucht stortte de drone neer. Daarna schrapte Facebook het project omdat het naar eigen zeggen nog niet het geschikte moment was om dit uit te voeren.

Google project Loon 

Ook bij Google loopt een soortgelijk project: Project Loon. De missie van Project Loon is de hele wereld voorzien van internet. En dat doen ze met ballonnen. Deze ballonnen gaan tot in de stratosfeer, eenmaal daar blazen ze zichzelf op. Onder de ballon hangt een soort doosje dat zorgt voor de internetverbinding op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarnaast zijn de ballonnen voorzien van een parachute waarmee ze veilig kunnen landen als ze aan vervanging toe zijn. Momenteel voorzien de ballonnen gebieden in Puerto Rico, India en Sri Lanka van internet. Vandaag is Google de ballonnen aan het optimaliseren en aan het testen, zodat ze lange tijd zonder vervanging kunnen én dat die vervanging gemakkelijker kan.



SpaceX, internet in de ruimte

Vorig jaar probeerde SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, hun eerste twee experimentele satellieten uit. Deze satellieten moeten de basis vormen voor de "Starlink service". Hiermee wil Elon breedband internet wereldwijd beschikbaar maken vanuit de ruimte. Ondertussen zijn er al plannen voor een derde satelliet. Deze zorgt voor een daling van de vertraging op de verbinding van 600 milliseconden tot 25 milliseconden. 


Internet voor iedereen

Internet voor iedereen, dat zou de wereld vooruit helpen. Als iedereen overal internettoegang heeft, verkleint de digitale kloof. Vandaag spreken we vooral van een digitale kloof tussen de haves (mensen met internettoegang) en have-nots (mensen zonder internettoegang), maar er is ook een zekere kenniskloof. Wanneer je internet hebt, maar niet weet wat je ermee kunt en hoe je informatie kunt opzoeken ben je nog niet geholpen. Daarom is het belangrijk om, naast internettoegang, ook informatie en ondersteuning te bieden aan ouderen of mindervaliden. Zo kunnen zij ook aan de slag. Bijvoorbeeld met virtuele assistenten zoals Siri of Google Assistant zou je mensen vooruit kunnen helpen. Dankzij de virtuele assistenten moet je niet meer urenlang zoeken naar een programma, maar kan je het simpelweg aan Siri of Google Assistant vragen. 

Samenwerking?

Als iedereen bezig is met internet wereldwijd beschikbaar te maken, waarom werken ze dan niet samen? Goede vraag, wij denken dat het te maken heeft met concurrentie en patenten. Elk van deze grote bedrijven wil natuurlijk de eerste zijn die ervoor zorgt dat iedereen toegang krijgt tot het internet. Indien hun oplossing functioneel en duurzaam is kunnen ze dit verder uitbouwen en commercialiseren. Op deze manier kunnen gegevens weer gemakkelijker verzameld en verwerkt worden.

De ontwikkeling van wereldwijd internet staat nog niet op punt. Maar binnen enkele jaren kunnen we serieuze vooruitgang verwachten. Wanneer drie van de meest invloedrijke bedrijven ter wereld zich bezighouden met deze technologie, dan weet je dat het belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van communicatie en internet.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van het internet en 5G? Lees dan zeker dit artikel of volg ons voor meer updates, trends en insights in digitale marketing! 

Hoe kunnen wij u helpen?