Google Home heeft minder mogelijkheden in het Nederlands


De Google Home-speakers zijn vanaf 24 oktober 2018 on- en offline verkrijgbaar in Nederland. Ze spreken en begrijpen niet enkel Nederlands, ze zijn Nederlands. 

Google Home: de eerste Smart Speaker in het Nederlands 

De komst van Google Home in Nederland was een belangrijke mijlpaal voor Google, ze hebben het dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Na een grote aankondiging, organiseerden ze een heuse lancering in een Google Home huis in Amsterdam.

Met de Nederlandse Google Home kun je hetzelfde als met de Amerikaanse, Engelse of Duitse versie. Hieronder lijsten we de mogelijkheden nog eens voor je op:

Algemene mogelijkheden

Met Google Home bedien je je huis en alles wat 'smart' is met je stem. Er zijn tal van spraakcommando's of zaken die je aan de assistent kunt vragen. Je kunt de Google Home-speakers vragen naar het nieuws, het weer, de score van een wedstrijd, een product in een winkel in de buurt enzovoort. Hoe meer slimme producten je in je huis installeert, hoe meer je kunt vragen. Als je bijvoorbeeld slimme lampen hebt, kun je de speaker vragen het licht te dimmen. Handig voor particulieren én ondernemers

Nederlandse diensten in Google Home Assistent 

Zowel de Google Home als de Home Mini worden in Nederland verkocht. De Nederlandse Google Home spreekt niet alleen Nederlands, hij is Nederlands. Zo krijg je nieuws van Nederlandse nieuwssites te zien en producten van Nederlandse (web)winkels zoals Bol.com en Albert Heijn, zingt hij Nederlandstalige liedjes, volgt hij het Nederlandse voetbal en begrijpt hij dat het weer heel belangrijk is voor Nederlanders. 

Bovendien hebben bekende Nederlandse bedrijven bijgedragen aan de functionaliteit van de Nederlandse Google Assistent. Dankzij het ontwikkelaarsplatform Actions on Google kunnen derden de Assistent uitbreiden. Een groot aantal Nederlandse merken heeft zo’n Action on Google gebouwd. Zo kun je PostNL vragen wanneer je pakketje komt, inspiratie opdoen bij Bol.com, Albert Heijn vragen om recepten en via Buienradar checken of het straks gaat regenen. Naast integratie met internationale diensten zoals WhatsApp, Spotify en Netflix, hebben ook Nederlandse bedrijven - waaronder ING, Jumbo,  MediaMarkt en Unilever - een Action on Google gemaakt.

De Actions zijn aan te roepen door “Praat met <naam>” te zeggen. De meeste Nederlandse Actions on Google zijn meteen bij lancering van de Google Assistent beschikbaar.

Minder mogelijkheden in het Nederlands

Je moet heel directe vragen stellen, anders is de assistent verward en krijg je geen antwoord. Deze 'foutjes' zullen op termijn wel verdwijnen, maar het is aangeraden om eerst na te denken over wat je precies wilt doen voordat je een ietwat vage vraag stelt aan de assistent.

Betekent de Smart Speaker het einde van de smartphones? 

In de nabije toekomst zullen smartphones zeker niet verdwijnen, maar op termijn - wanneer de speakers ingeburgerd zijn en in alle talen beschikbaar zijn - zullen ze een belangrijk deel uitmaken van ons leven. Momenteel halen techgiganten Google, Apple en Samsung nog veel winst uit de verkoop van smartphones, zij zullen dus niet meteen stoppen met de productie ervan.

Met de komst van het 5G netwerk zal alles in een stroomversnelling komen. Niet alleen de komst van de Smart Speakers, maar ook AR, VR en XR. 

Hoe kunnen wij u helpen?