Afscheid van wachtwoorden: het tijdperk van passleutels breekt aan

Een revolutionaire verandering is in opmars: het gebruik van passleutels als alternatief voor wachtwoorden. Passleutels markeren een belangrijke stap richting een wachtwoordloze toekomst en maken inloggen op apps en websites eenvoudiger en veiliger.

Al geruime tijd werken experts aan een alternatief voor de vaak frustrerende en onveilige wachtwoorden. Samen met FIDO Alliance, Apple en Microsoft heeft Google aangekondigd passleutels te ondersteunen op hun platform. Deze technologie wordt nu uitgerold voor Google Accounts op alle belangrijke platforms, waardoor gebruikers naast wachtwoorden en 2-staps verificatie (2SV) ook voor passleutels kunnen kiezen.


Tegen de tijd dat de volgende Wereld Wachtwoord Dag aanbreekt, is het wellicht niet meer nodig om wachtwoorden te onthouden. Passleutels bieden namelijk een veiliger en gebruiksvriendelijker alternatief. Ze maken het mogelijk om in te loggen op apps en websites op dezelfde manier als het ontgrendelen van een apparaat: met een vingerafdruk, gezichtsscan of schermvergrendelings-PIN. Bovendien zijn passleutels beter bestand tegen online aanvallen zoals phishing, waardoor ze veiliger zijn dan bijvoorbeeld SMS eenmalige codes.

Diverse diensten, waaronder Docusign, Kayak, PayPal, Shopify en Yahoo! Japan, hebben passleutelervaringen geïmplementeerd voor zowel Chrome als Android. Vanaf nu kunnen ook Google Account gebruikers kiezen voor een wachtwoordloze inlogervaring met passleutels.

Het instellen van passleutels voor Google Accounts is eenvoudig en reeds beschikbaar. Binnenkort kunnen beheerders van Google Workspace accounts passleutels inschakelen voor hun eindgebruikers tijdens het inloggen.

De overgang naar passleutels zal enige tijd vergen, maar wachtwoorden en 2SV zullen nog steeds functioneren voor Google Accounts. Het is een spannende tijd voor zowel gebruikers als de industrie, die samenwerken om inloggen eenvoudiger en veiliger te maken met behulp van Google's passleuteltechnologie.

Hoe kunnen wij u helpen?