Google's Assistent-team richt zich vanaf nu op Bard

Het lijkt erop dat de dagen van Google Assistent zoals we die kennen, geteld zijn. Google Assistent werd met veel bombarie aangekondigd, waarbij Google probeerde het toe te voegen aan de herstructurering van Android en de Google-app om de spraakassistent op de voorgrond te plaatsen. 

Maar in de loop der jaren heeft Assistent zijn beloften niet waargemaakt, noch voor consumenten (vanwege spraakherkenningsproblemen) noch voor het bedrijf zelf (vanwege het ontbreken van levensvatbare inkomstenbronnen). Nu Google's ChatGPT-achtige chatbot Bard deze prominente rol bij Google lijkt over te nemen, wordt de ontwikkeling van Assistent verder afgebouwd om vanaf nu volledig te focussen op de generatieve taal AI.

Dit is geen goed teken voor de toekomst van Google Assistent. Zelfs vóór deze herstructurering heeft het bedrijf sinds 2021 geen enkel op Assistent gericht hardwareproduct uitgebracht en in plaats daarvan de spraakassistent uit sommige producten gehaald, zoals bepaalde Fitbit-horloges en de nieuwste Nest Wi-Fi-routers. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een aantal Assistent-functies stopgezet, zoals Assistent Driving Mode, Duplex op het web en Assistent Herinneringen (die nu misschien beter zijn ondergebracht in Google Tasks).

Tegelijkertijd is het nog steeds onduidelijk wat Google precies van plan is met Bard. In tegenstelling tot Bing Chat, bestaat de experimentele chatbot niet als onderdeel van Google Search of als de bestaande Assistent, maar heeft het een eigen website en toegangsruimte. Het bedrijf moet waarschijnlijk nog beslissen hoe het de nieuwe technologie zal integreren in zijn bestaande producten, dus we kunnen alleen maar hopen dat het Google Assistent-team daarbij zal helpen.

Hoe kunnen wij u helpen?