Google introduceert chatbot Bard als concurrent van ChatGPT in de VS en UK

Google heeft een nieuwe chatbot genaamd Bard gelanceerd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bard is de nieuwste AI-toepassing die op commando essays, gedichten en computercode kan produceren. Google heeft mensen in deze landen uitgenodigd om de AI-chatbot genaamd Bard te testen, terwijl het bedrijf geleidelijk aan probeert in te lopen op ChatGPT, dat gesteund wordt door Microsoft.


Bard, ChatGPT en andere soortgelijke AI-toepassingen produceren essays, gedichten of computercode op commando en hebben de wereld veroverd als de grootste nieuwe ontwikkeling in tech sinds de komst van de iPhone.

Google CEO Sundar Pichai vertelde dinsdag aan zijn personeel dat na het testen van Bard met 80.000 Google-medewerkers, de chatbot getest zal worden met het grote publiek in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten als een "eerste stap" voordat deze wordt uitgerold naar meer landen en andere talen.

"Pas als meer mensen Bard gaan gebruiken en de mogelijkheden testen, zullen ze ons verrassen", aldus Pichai in een memo aan het personeel die is gezien door AFP.

"Dingen zullen fout gaan. Maar feedback van gebruikers is cruciaal om het product en de onderliggende technologie te verbeteren", voegde Pichai toe, die binnen het bedrijf kritiek heeft gekregen omdat hij probeert om Microsoft bij te benen.

Tijdens de lancering kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een wachtlijst op de website bard.google.com, die duidelijk gescheiden is van de zoekmachine van de techgigant.

"We hebben tot nu toe veel geleerd door Bard te testen, en de volgende kritieke stap om het te verbeteren is om feedback van meer mensen te krijgen", zeiden Google-vicepresidenten Sissie Hsiao en Eli Collins in een blogpost.

Hoewel chatbots opwindend kunnen zijn, waarschuwden Hsiao en Collins dat ze ook hun tekortkomingen hebben.

Google heeft tot nu toe voorzichtiger gehandeld bij het uitrollen van generatieve AI naar consumenten, in tegenstelling tot Microsoft's keuze om de producten snel beschikbaar te stellen ondanks meldingen van problemen.

Gevraagd door AFP hoe het product verschilt van ChatGPT, zei Bard dat het in tegenstelling tot zijn door Microsoft gesteunde rivaal "in staat is om informatie uit de echte wereld te halen en te verwerken via Google Zoeken en mijn antwoord consistent te houden met de zoekresultaten."

De bot benadrukte ook dat het nog steeds "in ontwikkeling" is, terwijl ChatGPT al aan het publiek is vrijgegeven. Dit betekent dat ik constant aan het leren en verbeteren ben, terwijl ChatGPT waarschijnlijk relatief onveranderd zal blijven."

Hoe kunnen wij u helpen?