ChatGPT kan nu ook op het web actuele bronnen raadplegen

Als je ooit ChatGPT vragen stelde over actuele gebeurtenissen, weet je dat de chatbot slechts een beperkte reeks antwoorden kon geven, als het überhaupt al kon antwoorden. Dat verandert nu.

Op donderdag maakte het kunstmatige intelligentiebedrijf OpenAI bekend dat het geleidelijk aan plugins voor ChatGPT uitrolt, waarmee de functionaliteit van de chatbot aanzienlijk wordt uitgebreid.

De eerste reeks plugins, die nu in alfa beschikbaar zijn voor geselecteerde ChatGPT-gebruikers en ontwikkelaars, stellen ChatGPT in staat om toegang te krijgen tot nieuwe bronnen van live data van het web, inclusief externe bronnen zoals Expedia, Kayak en Instacart. Vóór deze upgrade was ChatGPT beperkt tot het verkrijgen van informatie uit zijn trainingsgegevens, die tot 2021 liepen.

"Plugins kunnen, hoewel het geen perfecte vergelijking is, fungeren als 'ogen en oren' voor taalmodellen en geven ze toegang tot informatie die te recent, te persoonlijk of te specifiek is om in de trainingsgegevens te worden opgenomen," zei OpenAI op zijn website.


Bijvoorbeeld, ChatGPT kan nu antwoorden geven op vragen zoals hoe de bioscoopverkopen van de Oscarwinnaars van dit jaar zich verhouden tot die van andere recent uitgebrachte films. Deze nieuwe functionaliteit wordt mogelijk gemaakt door de browserplugin, die de bronnen toont waaruit de generatieve AI-service informatie haalt voordat het een antwoord geeft.

Sinds de lancering in november is ChatGPT, dat een gespreksinterface legt bovenop een kunstmatige intelligentieconstructie die bekend staat als een groot taalmodel, het gespreksonderwerp in de technologiewereld. In de afgelopen maanden hebben bedrijven als Google, Microsoft, Adobe, Snapchat en Grammarly zich gehaast om soortgelijke generatieve AI-mogelijkheden in hun eigen producten te demonstreren en uit te brengen.

Om risico's in de antwoorden die ChatGPT biedt op vragen aan te pakken, heeft OpenAI gezegd dat het veiligheidsmaatregelen heeft geïmplementeerd en in eerste instantie de toegang heeft beperkt tot een kleine groep gebruikers en ontwikkelaars. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hoe kunnen wij u helpen?