De illusie van privacy: de keerzijde van gebruiksgemak


Vorige week had ik wat te vieren, dus besloot ik om met mijn gezin een hapje te eten in Maastricht. Mijn zoektocht naar een restaurant begon in Google en ik kwam al snel terecht bij Bouchon d’en Face. Dankzij hun Google reviews kwam ik namelijk van een zekere Wim Geens dit te weten: “Top restaurant op wandelafstand van het centrum van Maastricht. Best op voorhand te reserveren want het restaurant is best wel gegeerd. Zeer lekker gegeten. Vlotte en vriendelijke bediening.” 

Google Maps bracht me, dankzij de GPS in mijn iPhone, tot aan de deur en na mijn vertrek vroeg Google me hoe het er was en of ik mijn tijdlijn in Google Maps aan wou vullen. Handig zeg, al die technologie. 

De keerzijde is dat er van privacy geen sprake meer is. Mijn internetprovider en de overheid kunnen altijd achterhalen welke sites ik heb bezocht, op welk tijdstip ik dat deed en welke pagina's ik dan precies bezocht heb. Mijn bank weet welke betalingen ik doe en hoeveel geld ik in beheer heb. Mijn mobiele provider weet precies wie ik bel, wanneer ik dat doe en voor hoe lang. De fabrikant van mijn smartphone weet altijd waar ik ben, wie ik ben, wat ik doe en wat mij interesseert. Handig is de stembediening van Samsung en Google om mijn tv te bedienen, maar tegelijk worden via die microfoon alle gesprekken systematisch geanalyseerd om meer te weten te komen over mijn interesses.  

Al deze verzamelde gegevens creëren een digitale identiteit. De persoon die jij bent als je denkt dat niemand met je meekijkt. Bedrijven en organisaties achter deze data kennen je beter dan dat de mensen in je "inner circle". De ongefilterde versie van jezelf. En daar kunnen onze regelgevers en de vernieuwde AVG niets meer aan doen. 

Hoe is het toch zo ver kunnen komen? Het antwoord is zo simpel als dat het confronterend is: We hebben onze privacy ingeruild voor comfort. En daar kan de overheid en de vernieuwde AVG niets meer aan veranderen.

Kan je dan helemaal niets doen om je privacy te beschermen? Toch wel. Wees er in de eerste plaats bewust van dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen privacy. Bekijk hier alvast 10 praktische tips om je privacy beter te beschermen. En tot slot: gebruik je gezond verstand. 

Mijn 5-sterren review aan Bouchon d’en Face komt alvast gewoon openbaar bij Google terecht. Bedankt nog voor de tip Wim. 

Hoe kunnen wij u helpen?