Het ontstaan, de evolutie en de toekomst van het internet

Een uit de hand gelopen voorstel 

30 jaar geleden legde de fysicus Tim Berners-Lee onwetend de basis voor het wereldwijde fenomeen dat we vandaag het internet noemen. Tim was op zoek naar een systeem om zijn collega's bij het Cern-lab in Genève te helpen om belangrijke informatie te verspreiden en eenvoudig terug te vinden.

Even later kwam hij met een voorstel: "Information management: a proposal". Dit document circuleerde in een kleine kring binnen het Cern, daarna werd het verder verspreid. De Belg Robert Cailliau was op hetzelfde moment bezig met een soortgelijk project. Dankzij hun samenwerking heeft zo'n 50% van de wereldbevolking vandaag toegang tot het internet. 

Het internet van gisteren

Het internet was eerst niet bedoeld om wereldwijd informatie te verspreiden. Tim wilde op een simpele manier wetenschappelijke informatie delen met zijn collega's zonder dat er iets verloren zou gaan. Op deze manier kon je verschillend documenten aan elkaar linken. Bekijk het als een moderne server waar iedereen alle documenten kan opvragen en bekijken. Hij noemde het een "mesh" netwerk, dit groeide later uit tot het world wide web

Met de komst van het wereldwijde internet waren er ook regels en standaarden nodig. Zo bestaan er verschillende richtlijnen om iets online te plaatsen bv: een website in html-code. Je mag ook niet zomaar alles publiceren op het web, Google blokkeert ongeveer 2.3 biljoen advertenties om scams, malware en misbruik te vermijden. Hiervoor gebruiken ze een combinatie van artificiële intelligentie en menselijke controle. 

Het internet van vandaag

Tegenwoordig werken we met het hiërarchisch systeem van Google. Zo kan je door middel van goede en relevante content hoger scoren in de zoekresultaten. Je denkt best even na voordat je een bericht online plaatst, want dit heeft een directe impact op de vindbaarheid van jouw bedrijf. Het internet is geëvolueerd naar een volwaardig communicatiemedium en -platform voor alle soorten diensten.

De overschakeling van het mesh netwerk naar het world wide web bracht ook heel wat aanpassingen en innovaties met zich mee. We zijn vandaag niet meer beperkt tot enkele gelinkte documenten. Foto's, video's, audio en andere informatiebronnen worden moeiteloos gedeeld met andere gebruikers over de hele wereld.

Daarbovenop zijn we altijd en overal online, en dat komt natuurlijk door de komst van de smartphones, smartwatches en tablets. Ook het 4G netwerk en de Wifi-verbindingen zorgen ervoor dat we altijd en overal verbonden zijn.

Het internet van morgen

Genieten we binnenkort van supersnel internet? Als het van Belgische internetproviders afhangt kunnen we binnenkort een upgrade naar glasvezel verwachten. Dankzij deze kabels reist de data aan lichtsnelheid. Momenteel bedraagt de gemiddelde internetsnelheid 40 MB/sec. Bij glasvezel kan dit al snel oplopen tot 1000 MB/sec, dankzij de extra bandbreedte kan je efficiënter multitasken. Zo kunnen meer mensen tegelijk op één netwerk surfen zonder een verlies aan snelheid of data. 

Daarnaast zijn we niet ver meer verwijderd van het 5G tijdperk. Door het supersnelle mobiele netwerk zijn we in de toekomst altijd en overal verbonden. Dit zorgt ervoor dat zelfrijdende auto's en AR/VR headsets volledig autonoom zullen werken

De snelle evolutie van het internet zorgt ervoor dat we steeds sneller moeten schakelen in het digitale landschap. Ben jij al voorbereid op het internet van de toekomst? Schrijf je in voor één van onze seminaries! 

Blijf UP-TO-DATE via:

      

Hoe kunnen wij u helpen?