Google Project Soli | Mobiele apparaten bedienen met je vingers

Binnenkort bedienen we onze smartphone met onze vingers 

Je leest het goed, binnenkort kunnen we onze smartphone, tablet en smartwatch bedienen met onze vingers, of toch als het van Google afhangt. Google startte in 2015 al met Project Soli, technologie waarmee onze smartphone in verbinding staat met onze vingers en bepaalde handelingen kan herkennen. Nu, bijna vier jaar later, is Google eindelijk klaar om het project verder uit te rollen.

Wat is Project Soli? 

Google's Project Soli werkt met sensoren. Die sensoren laten een gebruiker bijvoorbeeld een onzichtbare knop tussen hun duim en wijsvinger indrukken, of een virtuele knop draaien door een duim tegen een vinger aan te bewegen. De sensoren kunnen ingebouwd worden in smartphones, persoonlijke computers, draagbare apparaten en voertuigen. De sensoren bieden ook haptische feedback, zodat je als gebruiker een reactie voelt als je de sensoren gebruikt.

De sensoren kunnen verder gebruikt worden om objecten te detecteren, zoals dat met beeldherkenningstechnologie gebeurt. De sensoren zien objecten niet, maar detecteren ze via de radar en gebruiken deze input om te bepalen wat het object is. Daardoor is het ook mogelijk om objecten in het donker te detecteren en te bepalen van welk materiaal ze gemaakt zijn.


Eerdere problemen met Project Soli opgelost 

Project Soli wordt geleid door de afdeling Advanced Technology and Projects (ATAP) van Google. Bij de start van het project liep Google tegen enkele problemen aan. Google gebruikt namelijk radarsignalen voor Soli. Die radarsignalen liggen op de frequentieband tussen de 57 en 64 GHz. Met een sterker signaal zouden de sensoren andere technologie op de band kunnen verstoren. In september lieten Facebook en Google in een gezamenlijke verklaring weten dat de sterkere radarsensoren waarschijnlijk niet tot storingen zullen leiden. Toch is de kracht van de sensoren teruggebracht ten opzichte van een eerder voorstel van Google.

Wanneer zal Project Soli worden uitgerold? 

Google diende een aanvraag in bij de Federal Communications Commission (FCC) om hogere frequenties te gebruiken, en deze is ondertussen goedgekeurd. Met de toestemming mag Google zijn Soli-sensoren op hogere energieniveaus gebruiken dan eerder was toegestaan. De technologie kan ook op een vliegtuig worden ingezet. Wanneer Project Soli wordt uitgerold is nog niet duidelijk.

Volg UP-TO-DATE Today en blijf op de hoogte!

Hoe kunnen wij u helpen?