Kerstwensen steeds meer digitaal


Kreeg jij dit jaar ook beduidend minder kerstkaarten in de bus? Je bent niet alleen. Meer en meer Belgen versturen hun kerstwensen via social media, dat blijkt uit cijfers van de Belgische telecomoperatoren. We verstuurden onze wensen massaal via WhatsApp, Facebook, Twitter of andere apps. 

Proximus

Het datavolume nam bij Proximus tussen kerstavond 20 uur en Kerstmis 8 uur, in vergelijking met vorig jaar, toe met 48% tot 87.781 gigabyte. Het aantal sms'jes nam met 10% af tot 6.498.600.

Orange

Orange Belgium zag meer dan 96.000 gigabyte aan mobiel dataverkeer op zijn netwerk: een stijging van liefst 78% tegenover 2017. De piek lag om 22 uur. Daarnaast stuurden Orange-gebruikers 6 miljoen sms'jes, 13% minder dan in 2017. De piek was om middernacht met bijna 400 sms'jes per seconde.
Facebook, Twitter, Instagram... zijn de populairste manier om kerstwensen over te brengen. Steeds meer mensen bezitten een smartphone en ook de gebruikers zijn ook meer geconnecteerd, ook aan de feesttafel. - woordvoerder Orange

Telenet

Ook bij Telenet verstuurden de mensen massaal hun kerstwensen via WhatsApp en Facebook: goed voor 57.110 gigabyte aan data of een stijging van 21%. Er werden 4,2 miljoen sms'en gestuurd, 21% minder dan vorig jaar. Het sms-verkeer piekte om middernacht. 

Verklaring

Vanwaar deze stijging? Belgen schrijven minder kaartjes en versturen een pak minder smsen. En niet alleen tijdens de eindejaarsperiode. Steeds meer mensen gebruiken WhatsApp en Messenger ter vervanging van de sms, en brieven zijn al langer passé. Het is namelijk gemakkelijker, sneller en vaak ook goedkoper om je kerstwensen en andere berichten via social media te versturen. Daarbij komt dat meer mensen een statusupdate delen om zo hun netwerk prettige feesten en een gelukkig Nieuwjaar te wensen, in plaats van iedereen afzonderlijk een sms te sturen. Zo is iedereen op de hoogte, niet enkel de mensen waarvan je het GSM nummer hebt. 

Conclusie: je kerstwensen versturen via social media is sneller, goedkoper en gemakkelijker én je bereikt veel meer mensen in één keer. Geen gedoe, enkel gezelligheid en fijne wensen. 

Hoe kunnen wij u helpen?