Facebook wil kunnen voorspellen waar je naartoe gaat


Facebook wil met behulp van drie apps - die jouw historische locatiegegevens weergeven - te weten komen waar je naartoe gaat en wanneer je offline zal zijn. Zo kan Facebook ons gedrag écht voorspellen. Om dit te kunnen verwezenlijken heeft Facebook diverse patenten aangevraagd.

Verzameling van patenten 


In 2017 vroeg het bedrijf al een patent aan voor software die voorspelt waar je naartoe gaat. Die technologie kan niet alleen jouw data gebruiken voor die voorspellingen, maar ook die van mensen die je kent en van vreemden. Op basis van waar je eerder bent geweest en op basis van het reisgedrag van anderen, kan het jouw volgende stappen en locaties voorspellen.

Als het bedrijf kan voorspellen als je in een offline gebied komt, kan de content van Facebook vooraf opgehaald worden zodat je er offline toegang toe hebt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld op de trein zit, op reis gaat of wanneer je in een gebied komt met een slechte verbinding. 

WIFI, Bluetooth, mobiele netwerken en NFC voorspellen je huidige locatie 


Een ander patent beschrijft hoe het volgen van de sterkte van je WiFi-, Bluetooth-, mobiele internet- en NFC-signalen gebruikt kan worden om je huidige locatie in te schatten. Op basis daarvan moet het voorspellen waar je heengaat. Dit is een alternatief voor GPS, dat mogelijk nog accurater is. 

Locaties voorspellen 


Nog een ander patent geeft meer details over hoe locatiedata van meerdere mensen gebruikt kan worden om locatie- en bewegingstrends te verzamelen en locatieketens op te zetten. Dit zou gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen, zoals adverteren op basis van locaties en inzicht bieden in reeds bezochte en nog te bezoeken locaties. 

In de afbeelding hieronder bezocht gebruiker 1 locaties A, B en vervolgens C, terwijl gebruiker 2 locaties B, A en vervolgens C in die volgorde bezocht. De technologie van Facebook zou dan kunnen concluderen dat deze locaties deel uitmaken van een gemeenschappelijke keten en een locatie-paar creëren met integratie van die drie gemeenschappelijke locaties (A, B en C). 

Facebook verzamelt vandaag al informatie die ze nodig hebben om je gedrag en locaties te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan data over andere apparaten die in de buurt zijn of op hetzelfde netwerk zitten, WiFi-punten en mobiele torens in de buurt, signaalsterkte en online en offline acties. 

Wat met privacy? 


"Hoe zit het met mijn privacy?" zullen velen onder jullie nu denken. Wel, je kunt ervoor zorgen dat Facebook jouw locatiegegevens niet gebruikt. Hoe je dat doet lees je hieronder. 
  • Als je de locatiegegevens die je op Facebook plaatst wilt beperken, kan je de locatieservices voor de mobiele app uitschakelen. Als je echt zeker wil zijn dat Facebook jouw gegevens niet gebruikt om je gedrag te voorspellen, kan je de mobiele app verwijderen en Facebook enkel bezoeken via een mobiele webbrowser. 
  • Als je een iPhone hebt, ga je naar Instellingen > Privacy > Advertenties en schakel je het bijhouden van volgadvertenties in. Je kunt je ook afmelden voor op locatie gebaseerde advertenties. Dit doe je door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen te gaan en Systeemservices en locatiegebaseerde Apple-advertenties uit te schakelen. 
  • Als u een Android-apparaat hebt, ga je naar Instellingen > Google > Advertenties > en schakel je ‘Afmelden voor personalisatie van advertenties’ in. 

Hoe kunnen wij u helpen?