Google brengt de VR-schoen op de markt | onbeperkt bewegen in een beperkte ruimte


Google heeft een patent genomen op een schoen waarmee je in virtual reality kunt lopen. Een mogelijk alternatief voor een dure VR-loopband.

Eindeloos rondjes lopen in je kamer, dat lijkt vooral iets voor een tobbende Dagobert Duck. Maar als het aan Google ligt, gaan VR-gebruikers het straks ook massaal doen. Het bedrijf heeft een patent genomen op VR-schoenen waarmee je eindeloos kunt rondlopen in een beperkte ruimte, zoals je woonkamer of je bureau.

Nog niet voor het grote publiek 

Momenteel staat het VR-project van Google nog in zijn kinderschoenen, letterlijk en figuurlijk. Naast het feit dat de schoen eerder lijkt op een steunverband of een brace dan op een echte schoen, zijn ook de mogelijkheden van Google's nieuwste snufje beperkt.


Nu moeten de ontwikkelaars van VR-omgevingen nog behoorlijke noodgrepen toepassen om je door een virtuele ruimte te laten 'lopen'. Je kunt wel om je heen kijken, maar verder ben je doorgaans gebonden aan een vaste plaats. De beste oplossing tot nu toe is een soort loopband waarop je alle kanten kunt oplopen, terwijl je dankzij een 'schoen' in feite op dezelfde plaats blijft. Ter plaatse blijven trappelen, maar ondertussen kun je wél door de woestijn, je favoriete winkel of een fictieve ruimte wandelen.Het patent - getiteld "Augmented en / of Virtual Reality Footwear" - beschrijft een gemotoriseerde schoen die kan detecteren wanneer je te weinig ruimte hebt om te lopen, door een mechanisme te activeren waarmee je een stap in de virtuele wereld kunt maken zonder echt vooruit te komen in de echte wereld (en sloeg je gezicht tegen een boekenplank).

De schoenen, beschrijft het octrooischrift, "laat de gebruiker lopen, schijnbaar eindeloos in de virtuele omgeving, terwijl je binnen een gedefinieerde fysieke ruimte in de fysieke omgeving blijft." Met andere woorden, je zult denken dat je echt wandelt, maar voor omstaanders zie je eruit als Michael Jackson die de moonwalk doet.

Hoe kunnen wij u helpen?