Google gaat de strijd aan tegen klimaatopwarming

Met "Innovate4Cities" zet Google zich in tegen klimaatopwarming. Via deze website kunnen burgemeesters de CO2-uitstoot in hun gemeente berekenen. De website geeft de berekening van de CO2-uitstoot weer die het verkeer en de gebouwen in hun stad produceren, en geeft daarbovenop ook het potentieel van hernieuwbare energieën weer.

Google zal Google Maps en Google Earth inzetten in de strijd tegen de klimaatwijziging. Dat zei Rebecca Moore, de directeur van Google Earth, ter gelegenheid van het Global Business Forum 2018. Het Global Business Forum is een organisatie van Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York en stichter-eigenaar van het gelijknamige financiële-dienstenbedrijf.

Innovate4Cities 

Google’s “Innovate4Cities” tool - een website die is opgezet in samenwerking met Bloomberg Philanthropies en het Global Covenant of Mayors for Climate & Energy - zal tonen waar de CO2-uitstoot in een stad vandaan komt en hoe snel die toeneemt. Via de site kunnen burgemeesters enerzijds de CO2-uitstoot monitoren die door het verkeer in hun stad wordt geproduceerd, en anderzijds de uitstoot die gebouwen produceren (airco en verwarming) en het potentieel van hernieuwbare energieën monitoren. Michael Bloomberg liet tijdens de conferentie meermaals opmerken dat al deze initiatieven uitgaan van de privé-sector en de steden zelf, omdat de regering Trump geen boodschap heeft aan de strijd tegen de klimaatwijziging en er ook geen geld voor uittrekt.



Naast de CO2-uitstoot, kan ook het potentieel van zonnepanelen op de daken van een stad worden berekend. In San José (Californië) is al een groot investeringsplan in zonnepanelen goedgekeurd aan de hand van de informatie die via de “Innovate4Cities” tool is verkregen. 
Met deze informatie kunnen burgemeesters gerichte maatregelen nemen in de strijd tegen de klimaatwijziging. - Rebecca Moore.

Proefproject

Momenteel loopt er een proefproject in 5 steden: de Amerikaanse steden Pittsburgh en Pennsylvania, het Australische Melbourne, de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en Victoria, een stad in de buurt van het Canadese Victoria. 100 andere steden lieten Google weten dat ze willen deelnemen aan het proefproject.

"9.000 steden willen wel, maar weten niet goed hoe"

Volgens Maros Sefcovic, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, hebben meer dan 9.000 steden zich ertoe verbonden klimaatvriendelijke maatregelen door te voeren, maar hebben ze meestal geen idee hoe daarmee te beginnen. De Commissie gaf ook aan elk jaar 45 miljard te gaan besteden aan de strijd tegen de klimaatwijziging, en dat vanaf 2021 tot 2027. 

Hoe kunnen wij u helpen?