Facebook komt met een eigen intelligente luidspreker voor videochats - Facebook Portal


Facebook stelde vandaag zijn eigen intelligente luidspreker Portal voor. Daarmee gaat Facebook de concurrentie aan met Google (Home) en Apple (HomePod). Maar dat is niet de bedoeling. Facebook wilt vooral videochatten via Messenger gemakkelijker en aantrekkelijker maken.

Bellen met Messenger-contacten

"Hey Portal, bel Jan Claessens" zou een opdracht kunnen zijn. Portal werkt ook met spraakgestuurde technologie, maar zal die vooral inzetten om Messenger-gebruikers gemakkelijker te laten videochatten. Iedere gebruiker kan videochatten met en bellen naar een andere gebruiker. De enige vereiste is dat jouw contact zelf Messenger gebruikt. Wat is het voordeel, hoor ik jullie al denken. Wel, er is geen groot verschil met FaceTime of videochatten via Messenger. Het enige verschil is dat je het apparaat met je stem kunt bedienen (maar dat kun je ook met Google Assistant of Siri), en dat de camera meebeweegt met de personen waarmee je chat. Als zij ook een Portal-apparaat hebben, natuurlijk.

Facebook, connecting people

Facebook wil hiermee mensen verbinden en binden aan de Messenger-app. De doelstelling is dus zo veel mogelijk mensen Messenger laten gebruiken, en die mensen op hun beurt een Portal-apparaat laten kopen.

Privacy

Er is goed nieuws voor wie zich zorgen maakt over zijn of haar privacy. Alle gesprekken die je binnen Portal voert, blijven privé. Dat doet Facebook door onder meer versleuteling te gebruiken om videochats vertrouwelijk te houden. De microfoon en camera kunnen worden uitgeschakeld. Ook wordt de video niet opgenomen, toch niet volgens financieel nieuwsagentschap Bloomberg.
Privacy is erg, erg, erg belangrijk. We hebben echt een bewuste keuze gemaakt om niet op te nemen, zodat je gemoedsrust hebt.

Uitgestelde lancering  

De lancering van Portal was gepland voor eind mei, maar door het dataschandaal moest Facebook deze uitstellen. Vandaag is de dag, en al heel wat mensen hebben de Portal vooraf besteld. Voorlopig kunnen enkel Amerikanen het apparaat bestellen, maar weldra zal het toestel ook de Europese markt proberen te veroveren.

Hoe kunnen wij u helpen?